Megkezdődött a datolya szüret Izraelben. Napjainkban a nagy szemű, édes és különösen kedvelt madzsul datolya nemzetközi kereskedelmének 60 százaléka Izraelből érkezik a világba. Ezt a fajtát tartják mind közül a legjobbnak mind ízre, mind pedig minőségre nézve. Ez a gyümölcs az arab országokban is kedvelt.
Az elmúlt három évben az izraeli datolya ára tonnánként 7500 dollárról tízezerre emelkedett, vagyis a datolyatermelők kilogrammonként 23-23 sékelt (5-6 dollárt) kapnak a termésért. Ez azonban csak az átlag, mivel a legjobb datolya kilóját akár 37 sékelért, vagyis tíz dollárért is el lehet adni. Összehasonlításképp érdemes tudni, hogy az olyan zöldségek például, mint a paradicsom és az uborka kilónként 1-3 sékelt, vagyis 85-250 forintot hoznak a termelőknek.
Egy datolyaexporttal foglalkozó szakember, Ofri Dimentman elmondása szerint a madzsul datolyát nagyjából harminc országba exportálják. A legnagyobb felvásároló Törökország, és arab országok is keresik az izraeli datolyát. Ezekbe az államokba, hivatalos kapcsolat hiányában, Izrael egy harmadik félen keresztül exportálja a gyümölcsöt.
A datolyapálma egyébként Izrael, azon belül is elsősorban Jehuda és a Somron, illetve a Jordán-völgy jellegzetes fája, gyümölcsét évezredek óta fogyasztják, és értékesítik a kereskedelemben is. Érdekesség, hogy egy júdeai datolyapálma, mely a Metuselách, vagyis Matuzsálem nevet kapta, olyan magból sarjadt – a tudósok hathatós közreműködésével –, mely kétezer éve száraz és sötét helyen pihent.
A datolya a zsidóságban az igaz ember szimbóluma, ahogyan a Zsoltárok könyvében (9:12) is olvassuk: cádik kátámár jifrách – az igaz ember pálmaként virul. A datolya fogyasztható nyersen, vagy szárítva, készülhet belőle lekvár, vagy szilán, vagyis datolyaméz. Kiemelt jelentőségét mutatja, hogy az ősi izraeli pénzeken is a datolyapálma képe szerepelt, és a mai tízsékelesen is ez a minta bukkan fel.
hozzászólások lezárva.